Hogyan segítsd a kutyusod fogzását?

Ha kiskutyád nagyüzemben rágcsálni kezdi a különféle tárgyakat, nem trollkodni akar, hanem így próbálja enyhíteni a fogzással járó fájdalmát. Ahogy a gyerekek, úgy a kutyák is elveszítik tejfogukat, és a maradandó fogak kibújása náluk is fájdalommal jár. Mit kell tudnod a kiskutyák fogzásáról, és hogyan segíthetsz toy vagy szürke uszkárodnak ebben az időszakban?

 

A kiskutyák fogzása

A kutyák fog nélkül születnek, első tejfogaik 3 hetes koruk körül kezdenek kibújni. 5-6 hetes korukra mind a 28 tejfoguk kinő. Három hónaposak, amikor megkezdődik a fogváltás, amely során a tejfogak kiesnek, majd előtörnek a maradandó fogak (először a metszőfogak, majd ezután a szemfogak). Mintegy fél éves korukra bújik ki az összes, azaz mind a 42 maradandó fog.

 

Mik a fogzás jelei?

Azt veheted észre, hogy toy vagy törpe uszkárod folyton rágcsál valamit, időnként nyáladzik, és a mancsával a száját piszkálja.

 

Hogyan segíthetsz kutyusodon a fogzás idején?

  1. Fordulj állatorvoshoz! Bármikor, amikor kétséged van afelől, hogy uszkárodnál rendben zajlik a fogzás folyamata, kérd meg az állatorvost, hogy vizsgálja meg a száját és a fogait.
  2. Biztonságos környezet. Pakold el a kiskutya számára veszélyes tárgyakat. A könnyen apró darabokra rágható tárgyak például kiemelten fulladásveszélyesek a kiskutyák számára.
  3. Kutyusnak való rágcsálnivalók. Tereld el uszkárod figyelmét a papucsokról és a többi tárgyadról, és adj neki valami olyat erre a célra, ami direkt kutyáknak való. Ha ezt használja, nagyon-nagyon dicsérd meg, így előszeretettel fogja inkább ezt rágcsálni kedvenc flip-flopod helyett. Mutatjuk, hogy uszkárjainknál milyen rágcsák váltak be leginkább:

     

Kávéfa

Egy speciális, 100%-ban természetes, kávéfából készült rágóbot. Rostjai hasonlóan hatnak, mint a fogtisztító selyem, azaz hatékonyan segítik a kutyák fogtisztítását, és ledörzsölik a foglepedéket a fogakról. A kávéfa bot nagyon kemény anyagú, így a fogváltós időszakban is sokáig rágcsálhatja uszkárod. A rágás során finom rostszálak válnak le a botról, amik amellett, hogy a fogselyemhez hasonlóan hatnak, teljesen biztonságosak is, mivel az ebek könnyedén képesek megemészteni őket. A kávéfa kemény anyaga abban is segít, hogy a blökid megerősítse rágóizmait. A kávéfa allergiát és elhízást sem okoz, mivel nem tartalmaz kalóriát, hús- és cukortartalma is zéró. Többféle méretben kapható, a toy és törpe uszkár kiskutyáknak a legkisebb méretet javasoljuk.

TIPP: Ha a kiskutya nem kezdi el rágni a kávéfa botot, meg kell kezdeni neki. Azt javasoljuk, hogy reszeld le neki a szélét, vagy vágj le a sarkából egy darabot!

 

Mentás fogtisztító labda

Kapható olyan, valódi gumiból készült speciális labda, ami egyedi barázdáltsága révén hatékonyan tisztítja a kutyák fogait, és átmasszírozza a fogyínyt. Mindez különösen jól jön a fogzás időszakában. A mentás fogtisztító labda segít eltávolítani a lepedéket a fogakról és fogközökből, ezzel a fogkő kialakulásának megelőzésében is hatékony.

 

A KONG Tugger Knots

Ha szeretnél egy jót játszani a kutyussal a fogzás időszakában, akkor próbáljátok ki ezt a klassz játékot! Az egyik kötélhurkot fogd meg Te, a másik a blökié, és indulhat is a kötélhúzás. A kötelek felülete kellemesen puha pamutszálakból áll, ami kíméletes a fogakhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Állandó kedvezménnyel vásárolhatsz a Carmine Glory jóvoltából.

Nincs más teendőd, csak regisztrálj és használd az alábbi kuponkódot:

-10% állandó kedvezmény
Kuponkód:

MN-CG10