Így tanítsd az uszkárod

Az uszkár a világ egyik legintelligensebb kutyafajtája, és nem mellesleg játékos, vidám, és állandóan gazdája közelében sündörög. Mire figyelj oda, ha szeretnél egy jól szocializált pudlit, aki tisztában van az alapvető parancsszavakkal, kulturáltan használja a lakást, és esetleg még a kutyatrükkökben is remekel?

 

Az alábbiakra figyelj oda, ha jól nevelt toy vagy törpe uszkárt szeretnél:

 

  • Uszkár és uszkár között is van különbség. Ha jó idegrendszerű, jól tanítható kutyust szeretnél, akkor tenyésztőtől vásárolj pudlit. Ők ugyanis amellett, hogy figyelnek arra, hogy a jó jellemvonásokkal rendelkező kutyákat tenyésszék csak tovább, a kölyökkutyák megfelelő nevelésére és korai szocializációjára is figyelmet fordítanak. Többnyire nem mondható el ugyanez a szaporítóktól, akiktől ugyan olcsóbban lehet uszkárokat beszerezni, de köztük gyakori az ideggyenge, félős, és szervi problémákkal is küzdő kutya.
  • A toy és törpe uszkárnál is a pozitív megerősítés módszerével éred el a legtöbbet. Azaz mindig dicsérd és jutalmazd meg, amikor helyesen cselekszik. A jutalomnak késlekedés nélkülinek kell lennie, azaz a jól végrehajtott cselekvés pillanatában kapja meg a dicséretet a blöki. Már 10 másodperccel később sincs értelme, mivel ilyenkor nem tudja a kutya összekapcsolni, hogy mi jót is tett. A jutifalatok mellett a játékok is jó motivációt jelenthetnek az uszkároknak.
  • Nézzünk egy konkrét példát arra, hogy a parancsszavak tanításánál miért is sokkal jobb és örömtelibb uszkárod számára, ha jutalmazással rávezeted arra, amit szeretnél tőle, mintha kierőszakolnád a kívánt viselkedést. Vegyük az ül parancsszót. Ne úgy tanítsd ezt meg neki, hogy az álló kutyának lenyomod a hátsó felét a földre, és közben kimondod a parancsszót. Ez kellemetlen érzéseket okozhat a kutyának. Sokkal jobb módszer ennél, ha fogsz egy csábító jutalomfalatot, és az álló helyzetű uszkárod feje fölé emeled lassan. Egy kis próbálkozás, és előbb-utóbb le fog ülni. Ebben a pillanatban mondd ki az ül parancsszót, és add neki a falatkát. Ha szorgalmasan gyakoroltok, hamarosan jutifalat nélkül is le fog ülni kedvenced a parancsszóra. Másik lehetőség, ha simán csak megfigyeled uszkárod viselkedését, és amikor épp leül, gyorsan adsz neki egy jutalomfalatot, és megdicséred. Eleinte biztosan csodálkozni fog kicsit, de aztán gyorsan összeköti, hogy miért is kapja a jutalmat, és egyre lelkesebben fog leülni neked.
  • Ha toy vagy törpe uszkárod van, akkor segítség lehet a blökinek, ha tanításakor nem felhőkarcolóként magasodsz fölé, hanem gyakorlás közben leülsz, hogy az ő szintjén legyél.
  • Ha úgy érzed, hogy falakba ütközöl az uszkárod tanításában, ne habozz segítséget kérni egy kutyaiskolától vagy egy tapasztalt kutyakiképzőtől! Ők segítenek a problémás viselkedési minták kezelésében, és a kutyád tanításában.
  • Az uszkár nagyon okos kutya, aki számára lényeges, hogy a tanítás szórakoztató legyen. Taníts neki változatos, sokféle trükköt! Ha az alapok már jól mennek, jöhet a forgás, hempergés és társaik!

 

Az uszkár tanítása igényel némi időt és energiát, de megéri, mert nagyon jól erősíti a közöttetek lévő köteléket, és egy jól nevelt kutyussal jobb az élet, mint a zűrös, rontom bontom blökikkel. Ne felejtsd el azt sem: minden kutya egyedi, és így tanításuk folyamata is egyedi lehet. A türelem, az empatikus hozzáállás és a pozitív megerősítés segítenek abban, hogy uszkárod boldog és engedelmes társad legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Állandó kedvezménnyel vásárolhatsz a Carmine Glory jóvoltából.

Nincs más teendőd, csak regisztrálj és használd az alábbi kuponkódot:

-10% állandó kedvezmény
Kuponkód:

MN-CG10